Оптимизиране на съдържанието на сайта с Google Analytics

google-analytics

Как да използвате данните от Google Analytics Behavior Reports за оптимизиране на съдържанието?

Интересува ли Ви кое съдържание е най-продуктивно за Вашия сайт? Чували ли сте за доклади за Поведение на потребителите в Google Анализ?

Когато сте на ясно как посетителите се „движат” из Вашия сайт и как взаимодействат със съдържанието, това позволява да оптимизирате ефективността на уебсайта и да увеличите реализациите си.

В тази статия ще споделя с Вас, как данните от Google Анализ на поведение на потребителите, позволяват да се оцени продуктивността на Вашето съдържание и да се проследят действията на посетителите на Вашия сайт.

За да извлечета най-голяма полза от данните получени от Google Analytics, трябва да имате ясно поставени конверсионни цели. Ако все още не сте предприели тази стъпка, най-лесният начин да определите целите си е, като преразгледате първите точки под хедъра на Google Analytics Admin, на които ще обърнем внимание в този пост за Google Анализ.

 Има девет основни подменюта и инструменти за получаване на доклади в секцията „Поведение” в Google Analytics на Вашия уебсайт профил, относно „поведението” и пътя на потребителите из сайта . Нека да надникнем в тях.

1. Обща информация  (Overview)

 

analitiks
 

Общият преглед на секцията „Поведение” предоставя обща информация под формата на графика, която показва количеството трафик към Вашия сайт, както и някои други съществени показатели.

Вижте по-долу краткото описание на данните, които ще намерите в общия преглед на секцията „Поведение” (Overview), относно разглежданите от потребителите страници:

Pageviews (Брой прегледани страници)

Общият брой на разгледаните страници за периода. В това число влизат и повторното показване на дадена страница. С други думи, един човек може да посети една и съща страница няколко пъти и всяко посещение се брои като показване на страница.

Unique Pageviews (Прегледани страници от уникални потребители)

Броят на отделните посетители, които са видяли определена страница поне веднъж по време на посещението си. Ако един потребител разглежда дадена страница повече от веднъж при едно посещение, само първото виждане на страницата се отброява, докато общия брой на показвания на тази страницата се отчита от Pageviews . Показателите за Прегледани страници от уникални потребители се изчисляват по следната формула: URL + Page Title комбинацията.

Avg. Time on Page (Средно време за престой на страница)

Показва средно колко време един потребител прекарва в гледане на определена страница.

 Bounce Rate (Степен на отпадане)

Процентът от потребители, посетили сайта и си тръгнали веднага от него, без да отворят други страници от сайта.

% Exit

Процентът на преглеждания на страница, при които посетителят е напуснал сайта Ви от страницата, през която е влязъл, като преди да напусне е разгледал и други страници от сайта.

2. Поток на поведението (Behavior Flow)

 

     

behavoir flow

                                                                                            

Резултатите от Поток на поведението – позволяват да проследите пътя на посетителите из сайта – от посещението на първата страница до последната страница и излизането от сайта.

Този доклад визуално представя, колко дълго посетителите са останали на Вашия сайт и в кой момент са напуснали.

3. Съдържание на сайта  (Site Content)

В секцията Съдържание на сайта са представени потребителски отчети, за това как посетителите Ви биват ангажирани от Вашия  уеб сайт.

All Pages (Всички Страници)

Можете да използвате доклада за All Pages /Всички Страници и незабавно да видите Вашето най-популярно съдържание, както и средните приходи, които всяка страница генерира. Този доклад помага да определите кое съдържание на Вашия сайт дава най-добри резултати.

kh-google-analytics-behavior-all-pages-report

Докладът All Pages показва топ страниците на Вашия сайт, на базата на получения трафик, както и броя показвания на всяка страница, броя прегледани страници от уникални потребители, средното време за престой на страница, влизания, излизания от дадена страница, степен на отпадане, стойност на страницата.

Стойността на страницата (Page value) се определя по формулата: приходите от транзакциите + общата целева стойност, разделена на броя прегледани страници от уникални потребители за страницата или набор от страници.

Разбивка на съдържанието  (Content Drilldown)

Докладът Разбивка на съдържанието е полезен за уеб сайтове, които имат поддиректории, като domain.com/blog/ и domain.com/support/ или нещо подобно.

Този доклад Ви дава информация за прегледа на съдържанието на отделните страници, като Ви дава възможност да следите прегледа на съдържанието, като започнете от основните папки, тоест да направите така наречената разбивка на съдържанието.

kh-google-analytics-behavior-content-drilldown-report

Макар докладът Разбивка на съдържанието да изглежда подобен на доклада All Pages, основната разлика е, че тук имате възможността да видите секциите с топ съдържание, а не само страниците с топ съдържание.

Целеви страници (Landing Pages)

Landing Page, не е задължително да е началната страница, тя може да бъде всяка една страницата, през която потребителите влизат във Вашия сайт. Те се „приземяват” на тази страница, ето защо е от съществено значение да знаете, кои страници потребителите използват за вход. Докладът Целеви страници /Landing Pages Ви позволява да разберете, кои са най-често използваните от потребителите страници за вход към Вашия уебсайт.

kh-google-analytics-behavior-landing-page-report

Показателите за Landing Pages включват: Придобиване /Acquisition (сесии,% нови сесии и нови потребители), Поведение /Behavior (степен на отпадане, страници за една сесия, средна продължителност на сесията) и Конверсии/ Conversions ,базирани на целите на Вашия уебсайт.

С помощта на тези данни може да се определи, кои от страниците на Вашия сайт е най-вероятно да конвертират посетителите в потенциални клиенти и да реализират продажби.

Изходящи страници (Exit Pages)

Докладът за Изходящи страници/ Exit Pages показва страниците, които потребителите посещават последно, преди да излязат от Вашия сайт. Обърнете внимание на тези страници (вероятно има проблем, който трябва да бъде отстранен) и помислете какво можете да направите, за да задържите вниманието на посетителите на Вашия сайт за по-дълго.

Най-добрият начин да задържите посетителите на Вашия сайт, е да добавите повече линкове към други страници от Вашия сайт. Също така уверете се, че изброените в доклада изходящи страници са разбираеми и че посетителите могат да получават имейли или лесно да следят дейността Ви в социалните медии.

4. Скорост на зареждане на сайта (Site Speed)

 

Искате ли да знаете как е Вашия сайт по отношение на скорост на зареждане? Разделът Скорост на зареждане на сайта/ Site Speed предоставя доклади от решаващо значение, тъй като идентифицира областите на Вашия уеб сайт, които може би се нуждаят от оптимизация.

Site Speed Overview

Предоставя обща информация, за скоростта, с която Вашия сайт се зарежда. Докладът Site Speed Overview показва графика на средното време, за което се зареждат всички страници на Вашия сайт.

kh-google-analytics-behavior-site-speed-overview-report

Вижте по-долу краткото описание на показателите, които ще намерите под графиката за Скорост на зареждане на сайта:

Avg. Page Load Time – Средно време (в секунди) за зареждане на страница.

Avg. Redirection Time – Средно време (в секунди) за препращане към друга страница.

Avg. Domain Lookup Time – Средно време (в секунди) за проверка на домейна.

Avg. Server Connection Time – Средно време (в секунди) за връзка със сървъра.

Avg. Server Response Time – Средно време (в секунди) за отговор от сървъра.

Avg. Page Download Time – Средно време (в секунди) за изтегляне на страница.

Наличието на тези показатели дава възможност да се работи върху подобряване на времето за зареждане и изтегляне на страниците, чрез оптимизиране на съдържанието на Вашия сайт. Сред подобренията, които могат да се направят, са намаляване на размера на изображенията, намаляване на броя на добавки (програмки, плъгини и т.н.), използвани на страницата и други оптимизации, които ще доведат до по-бързо време на зареждане.

Под показателите за скоростта на зареждане на Вашия сайт, ще видите и кратки доклади за времето за зареждане, базирани на браузъра, използван от посетителя, местоположението на посетителя (страна) и страницата на която посетителя се „приземява”.

Скорост на зареждане на отделни страници (Page Timings)

 Докладът за Page Timings показва колко време отнема, за да се заредят, най-посещаваните Ви страници, в сравнение с общото средното време нужно за зареждане на Вашия сайт.

kh-google-analytics-behavior-page-timings-report

Трябва да разгледате страници с по-високо от средното време за зареждане, за да видите какви опции за оптимизация имате.

Предложения за подобряване на скоростта на зареждане/ Speed Suggestions

kh-google-analytics-behavior-speed-suggestions-report

Докладът Предложения за подобряване на скоростта на зареждане дава подробни съвети от Google, за това как да оптимизирате определени страници на Вашия сайт и показва стъпките за изпълнение на всяко от предложенията.

page speed

В зависимост от броя страници на Вашия сайт, може да се окаже невъзможно да се оправят всички проблеми, свързани с времето за зареждане. Предлагам Ви да започнете със страниците, с най-висок трафик и след това да продължите с останалите, включени в списъка.

Времето нужно на всеки посетител да зареди дадена страница  (User Timings)

Докладът за User Timings Ви позволява да разберете колко време отнема на посетителите на сайта да заредят определени страници. Получавате информация за това колко бързо се зареждат специфични елементи от страницата и да определите дали това се отразява на потребителя.

Забележка: За да събирате информация от User Timings доклади, Ви трябва код, който да се интегрира в кода на Вашия сайт.

5. Търсене в сайта  (Site Search)

 

Една от най-разочароващите промени, настъпили в Google Analytics през последните години, е загубата на данни за органични ключови думи. За щастие, можете да съберете някои ценни данни, за използвани ключови думи, с помощта на Site Search.

Чрез Site Search показателите може да следите какви са търсенията на потребителите, дали са намерили това, което търсят във Вашия уеб сайт, какви са най-честите запитвания и т.н. Използвайте полето за търсене на Вашия уебсайт, а след това следвайте стъпките в Google Analytics Help, за да конфигурирате Site Search в профила на уебсайта си. След което ще можете да получавате следните доклади:

Обща информация за търсене в сайта / Site Search Overview показва общите показатели за резултатите от търсенията на посетителите, които използват полето за търсене на Вашия сайт. Под тези показатели, можете да видите кратки доклади за търсените термини, категории и страниците, в които са извършени търсенията.

kh-google-analytics-behavior-site-search-overview-report

Употреба/ Usage

Докладът Употреба/ Usage дава възможност да проследите колко пъти при влизането в сайта е използвано полето за търсене, в сравнение с броя посещения, при които не е използвано полето за търсене.

Така бързо ще разберете дали наличието на поле за търсене влияе върху увеличаването или намаляването на фактори, като степен на отпадане, средното време на зареждане на сайта и реализациите.

Показателите за това, на кои страници от сайта Ви посетителите се „приземяват” в резултат на търсене, включват:

Придобиване /Acquisition (сесии,% нови сесии и нови потребители), Поведение /Behavior (степен на отпадане, страници за една сесия, средна продължителност на сесията) и Конверсии/ Conversions, базирани на целите на Вашия уеб сайт.

Търсене на ключови думи ( Search Terms )

Докладът за Търсене на ключови думи/ Search Terms показва ключовите думи, които са търсени в полето за търсене на Вашия уебсайт. Заедно с ключовите думите, ще разберете и общия брой на всички търсения,колко % от търсенията са отпаднали и допълнителни подробности за посещения, свързани с търсене на дадена дума.

Страници (Pages)

Докладът за Страници/Pages показва същите показатели, изброени по-горе за търсенето на ключови думи, но тук показателите са насочени към страниците, където са възникнали търсенията.

kh-google-analytics-behavior-site-search-pages-report

6. Събития  (Events)

 

Секцията Събития / Events в Google Analytics Ви позволява да следите специфичните взаимодействия между потребителя и уебсайта Ви, като кликвания върху външни връзки, изтегляне на прикачени файлове и пускане на видео клип.

За да получавате доклади за Събития, е нужна допълнителна настройка на уебсайта (ще трябва да създадете проследяващ събитията код). След което ще можете да използвате следните доклади:

Събития Общ преглед/ Events Overview

Докладът Събития Общ преглед/ Events Overview показва обобщение на посетителските взаимодействията, които сте проследили. Стойностите са изчислени въз основа на стойността на събитието, която сте определили във Вашия кодът за проследяване на събития.

Под тези показатели, ще видите кратки доклади, показващи броя на събитията въз основа на категория, действия и етикет (всички, определени в кода за проследяване на събития,който сте програмирали).

kh-google-analytics-behavior-events-overview-report

Топ Събития  (Top Events)

kh-google-analytics-behavior-top-events-report-33

Докладът Топ Събития (Top Events) показва събитията, с най-голяма интеракция между посетителя и уебсайта. Например, ако проследявате кликвания върху изходящи връзка, използвайки проследяващия код, можете да кликнете върху изходящи връзки от този доклад, за да видите специфичните връзки, върху които посетителите кликват, когато напуснат Вашия сайт.

kh-google-analytics-behavior-top-events-report-2

Проследяването на кликванията на изходящи връзки Ви помага да разберете от какво се интересуват Вашите посетители. Тази информация е особено полезна за тези, които публикуват статии. Да речем, че напишете пост за 50-те топ инструменти за маркетинг съдържание. Ако забележите, че много хора, кликват върху конкретен инструмент, може да публикувате и друг пост, за това как да се използва дадения инструмент.

Страници  (Pages)

Докладът Страници/ Pages, показва страници, където посетителите най-често взаимодействат със събитията, които проследявате. Нека се върнем към примера с бизнеса включващ онлайн портфолио. Ако имате няколко портфолио страници и проследите кликванията към изходящите връзки, можете да видите не само кои портфолио страници получават най-много трафик, но и кои получават най-много кликвания към Вашата примерна дейност.

Поток събития (Events Flow)

Докладът Поток събития/ Events Flow показва пътя,който изминават посетителите на Вашия сайт, от влизането, до взаимодействието с даденото събитие.

kh-google-analytics-behavior-events-flow-report

Стандартният изглед показва взаимодействията със събитието на посетителите в определени страни. Можете да промените изгледа и да се покаже какво е взаимодействието с потока от събития от целевите страници и други данни, предлагани в падащото меню над първата колонка.

7. Рекламиране (AdSense)

Много уеб сайтове използват Google AdSense за да генерират приходи от посетителите, които кликват върху реклами, публикувани от рекламодателите в Google AdWords. Трябва да свържете профила си в Analytics Google към Google AdSense, за да получавате следните доклади:

Рекламиране Общ преглед / AdSense Overview

Докладът Рекламиране Общ преглед / AdSense Overview показва приходите, които сте генерирали от Google AdSense на Вашия сайт, както и някои други показатели, като честота на кликванията, приходите на всеки хиляда показвания и общите приходи от всички показвания.

kh-google-analytics-behavior-adsense-overview-report

Рекламиране Страници/ AdSense Pages

Докладът Рекламиране Страници/ AdSense Pages показва топ страниците на Вашия сайт, които генерират най-много AdSense приходи за Вас.

 

kh-google-analytics-behavior-adsense-pages-report

Допълнителни показатели показват броя на кликваните, честота на кликванията, приходите на хиляда показвания и приходите от всички показвания на страница.

Референции AdSense/ AdSense Referrers

Докладът Референции AdSense/ AdSense Referrers Ви показва, URL адресите или от къде са препратени посетители към Вашия уебсайт(от кой сайт идват посетителите), които кликват най-много върху AdSense рекламите.

kh-google-analytics-behavior-adsense-referrers-report

Ако Вашият сайт генерира приходи чрез рекламни кликвания, този доклад Ви помага да определите върху кои източници на трафик да съсредоточите вниманието си, за да увеличите приходите.

8. Експерименти ( Experiments )

Експерименти в Google Analytics ви позволяват да извършват прости тестове от типа A / B, за да видите кои вариации на целевата страница са най-ефективни при постигането на конкретните конверсионни цели.

kh-google-analytics-behavior-experiments

Ако търсите оптимизация, за да постигнете дадени конверсионни цели, като увеличаване на абонатите и потенциалните клиенти, тогава Експериментите могат да Ви помогнат да усъвършенствате целевите си страници, за да конвертирате повече посетители.

 9. Анализи върху страниците (In-Page Analytics)

Последният компонент от секцията Поведение/ Behavior – Анализи върху страниците/ In-Page Analytics, Ви позволява да разглеждате Вашите уеб страници, заедно с данните от Google Анализ. За да използвате тази функция, трябва да инсталирате the Page Analytics Google Chrome extension.

В допълнение към показателите, които са разположени в горната част на страницата, ще видите проценти до всеки линк на страницата. Задръжте показалеца върху линка, за да се покаже процентът и броя на получените кликванията върху линка.

kh-google-analytics-behavior-in-page-analytics

Този изглед на Вашия сайт позволява да видите кои са зоните, които получават най-голямо внимание. Ако забележите,че определена област получава много кликвания, уверете се, че тя включва и линкове, които спомагат за постигане на конверсионните цели на Вашия бизнес.

Заключение

Google Analytics предоставя значителна информация, за това как посетителите на сайта Ви се ангажират с неговото съдържание. Докладите от секция Поведение/ Behavior на Google Analytics Ви показва с кои топ страници и събития взаимодействат потребителите и предоставя възможност да подобрите процента на конверсии, с помощта на получените данни от Експерименти/ Experiments и Анализи върху страниците/ In-Page Analytics.

Как мислите? Проверявате ли редовно своите Поведение/ Behavior доклади? Какви предимства извлякохте от получената информация? Споделете!

 

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

X

Вашият мейл беше добавен в списъка за автоматични известия.

НАШЕТО ПОРТФОЛИО