Как да постигнем по-добро класиране без Link building

24445486463_a3c6298ed0_b

За съжаление, не винаги разполагаме с време и ресурси, за да изградим качествени входящи връзки към сайта, или пък предпочитаме да се фокусираме върху други алтернативни SEO стратегии. Все пак, ако успеете, докато се занимавате с он- сайт оптимизацията на сайта , да изградите качествени релевантни връзки, това ще допринесе за постигане на по-добри SEO резултати.

И така, като вземем предвид горното, възниква въпроса: Как може сайта да се класира на челна позиция без Link building? За да се случи това, трябва да изградите сериозен авторитет на домейна. Повишаването на доверието и авторитета на домейна е важна стъпка /ключова маркетингова стратегия/, която трябва да бъде предприета, за да е налице успешен дигитален маркетинг.

Вече сме коментирали темата, но все пак да затвърдим казаното: Авторитетът на Домейна (DA) има ключова роля, за да се появи уеб сайта в резултатите от търсенето. Това в особено голяма степен важи за силно конкурентните ниши. Колкото по- голям е авторитета на домейна, толкова по- голяма е вероятността да се класира в резултатите от търсенe при запитвания, свързани с нишата на бизнеса Ви.

Не можем да окажем пряко влияние върху Авторитета на Домейна, защото авторитета е в пряка зависимост от различни SEO показатели. Това означава, че трябва да се фокусираме върху подобряване на стойностите на тези показатели, още повече, като знаем, че тези показатели се вземат под внимание от алгоритъма на Google, за да определи как да класира сайтовете. Към настоящия момент, беклинковете си остават най-значимия ранкинг фактор. Въпреки това, съществуват редица други стратегии, които можем да приложим, за да постигнем ефективни резултати, без да прибягваме към Link building.

1.Уникално и оригинално съдържание

 Уникално и оригинално съдържание

Създаването на информативно и полезно съдържание е един от начините да се повиши авторитета на домейна.  Да оставим настрана SEO, хората по принцип са склонни да определят даден сайт, като авторитетен, ако е той е източник на задълбочена и смислена информация, носеща удовлетворителни  отговори на отправените от потребителите запитвания.

Хората използват Google, за да търсят отговори, на въпросите, които ги вълнуват. Всъщност, това е и основната услуга, която Google се стреми да предложи– да организира информацията,  с която разполага и да осигури  отговори на конкретни запитвания. Домейни, които успяват да предложат смислена информация, на която може да се вярва, се определят като авторитетни.

Нещо повече,  уникалното съдържание – на блогове и и уеб  страници – ще Ви помогне по органичен начин  да привлечете линкове. Съдържанието на сайта трябва да бъде силно информативно, уникално, увлекателно и най- вече лесно за споделяне.

2.Активност в социалните мрежи

Активност в Социалните Мрежи

Социалните мрежи са страхотно средство, платформа, за увеличаване на популярността на бранда и онлайн репутацията. Засилената социална активност и следене /following/ е много добър сигнал за Google за авторитет на домейна в нишата Ви. Дори може да се каже, че повишената социална ангажираност и следене от страна на потребителите е много по- важен показател, от наличието на голям брой последователи /followers/. Ангажираната социална аудитория, показва по- голяма склонност да коментира и споделя Вашето съдържание.

Постарайте се да ангажирате аудиторията и да създадете активна социална аудитория от последователи. Ангажираната и социално активна аудитория Ви носи авторитет, без да е нужно изграждане на външни беклинкове

3.Споменаването на бранда без линкове, също е важен SEO фактор!

споменаване на бранда

Има много примери за това, как даден бранд се споменава в интернет пространството, без беклинк към домейна. Тези споменавания също са стойностни и оказват влияние за изграждане на авторитет на домейна. Ако брандът Ви е споменат в много авторитетен уеб сайт, като Ню Йорк Таймс, това освен че популяризира бранда Ви, със сигурност ще повиши авторитета и доверието /trust/ към домейна на сайта. Вие автоматично печелите авторитет, независимо от това дали има или няма линкове. Ето защо, този вид споменавания също са важен SEO фактор.

Един добър начин да осигурите споменаване на Вашия бранд онлайн, е като се съгласите да давате интервюта за местните медии и се появявате в публикации, свързани с нишата на бранда Ви. Тези споменавания носят популярност на бранда и авторитет на домейна.

4.Правилно използване на ключови думи във Вашия сайт

Ключови думи

На последно място, но не и по важност се нареждат проучването и mapping-a (мисловното разпределение) на ключовите думи. То не влияе върху авторитета на домейна, но със сигурност може да допринесе за по-доброто класиране на сайта по ключови думи.

„Казвайки” на търсачките, каква информация съдържат Вашите страници,  с помощта на оптимизираните заглавни тагове (title tags) и на копието на началната страница, получавате сериозен тласък в класирането сред челните позиции, при търсене в интернет.

Защо ключовата дума има толкова голямо значение при оптимизирането на даден уеб сайт? Отговорът е прост: защото от нея зависи колко пари ще Ви носи сайта. За да генерирате високи приходи, сайтът трябва да привлича постоянен трафик, с тенденция към увеличение. За да го има този трафик, нужно е да се грижите за HTML таговете. Това са заглавните тагове на Вашия сайт, които се изписват най-отгоре на уеб браузъра.

HTML мета таговете са имената, които правят уеб страницата видима за търсещите машини като Google. Например, ако напишете в полето за търсене “парфюми”, Google ще Ви изведе страницата на магазина “Parfium.bg и Enco.bg”, чийто HTML таг изглежда ето така:

serp

HTML мета таговете са един от най-важните елементи при on-page SEO оптимизацията. Допреди месеци Google позволяваше само 512 пиксела място, в което да се побира заглавието на страницата. За щастие от 11 май 2016 влязоха в сила нови правила, които разрешават по-дългите заглавия и мета описания. Въпреки това, не бива да забравяте, че при формиране на заглавието на даден уеб сайт е много важно да е подходите с повишено внимание.
Ето кои са най-важните стъпки, които да следвате, за да създадете едно наистина оригинално заглавие на уеб страница:

 • Определете ключовите думи

Нека приемем, че целевата ни ниша са „стари книги“ или „купувам книги на старо“.

 • Използвайте подходящи онлайн инструменти за анализ на HTML таговете

Има достатъчно такива на разположение. Повечето са платени, но много са и безплатни. Ето някои безплатни, с които може да започнете: SERPsimulator EZlocal.com
Позиционирайте ключовите думи в празните полета. Инструментът Ви дава възможност да видите как ще изглежда заглавието на сайта Ви сред резултатите от търсене, изведени от Google.

 • Направете подобрения, ако това е нужно

Коригирайте заглавието, така че да звучи ясно, стегнато и да се помни лесно. Внимавайте, обаче, в опита си да звучите оригинално, да не измислите нещо прекалено нестандартно или безсмислено. В никакъв случай не използвайте жаргонни думи и изрази.

Да обобщим накратко:

 • Използвайте точните ключови думи в заглавието на страницата.
 • Вмъквайте ключовите думи и техни близки вариации, включително синоними, в съдържанието, което публикувате в сайта, но без да прекалявате.
 • Слагайте ключови думи в мета описанията. Опитайте се да създавате ясни и увлекателни описания.
 • Правописните и граматическите грешки са строго забранени. Ако се съмнявате, че в написаното може да има грешки, помолете някой с висока езикова култура да ги провери. Същото се отнася и за съдържанието на сайта.
 • Ако на по-късен етап правите генерални промени върху сайта, не забравяйте да оптимизирате и заглавните тагове.

5. On-page SEO оптимизация и помощ от Google Webmaster Tools

Вътрешната (оn-page) оптимизация се изразява в дооформяне и коригиране на самия сайт и на статиите в него. Акцентът е върху това как изглеждат статиите преди и след публикуване. Идеята е статиите да се оптимизират колкото може повече. Това включва, освен да съдържат ключовите думи (без те да звучат натрапващо и да се срещат твърде начесто), но и да бъдат максимално примамливи за потребителите и лесни за засичане от алгоритмите на търсачките.

Google Webmaster Tools page rules

Ето кои са най-утвърдените правила към днешна дата, които всеки администратор със сериозно отношение към своя сайт, е желателно да следва:

 • Проверете каква е наситеността от ключови думи, използвани в блог статията. Под “наситеност” следва да се разбира колко често се срещат ключовите думи в една публикация. Съобразно новите правила на Google, ключовата дума или израз не бива да се споменава повече от три пъти в статия с дължина между 500 и 800 думи. Изискването за публикации от 1000-2000 думи е не повече от 5 пъти.
 • Подхождайте творчески и използвайте вариации, които са близки по значение с ключовата дума. Това е най-добрият начин да избегнете нежелани повторения. Използвайте синоними, в това отношение на разположение имате достатъчно онлайн речници. Например, ако ключовата дума е “био съставки”, може да я заменяте с „естествени съставки“, „екологично чисти компоненти“, „натурални съставки“, „извлечени от природата“ и т.н.
 • Проверете дали ключовата дума присъства в мета описанието. Трябва да я има поне веднъж.
 • Оставете мета таговете на заден план. В началото мета таговете бяха изключително полезни в SEO практиката, тъй като придаваха тежест на сайта и го правеха по-лесен за разпознаване от „паяците“ на търсачките. След последните ъпдейти на Google, мета ключовите думи не оказват съществено значение за индексирането на сайта, затова на тях не е нужно да отделяте много внимание.
 • Ключовата дума трябва да се появява в началото на публикацията. Трябва да я вмъкнете сред първите 100 думи като не забравяте, че тя трябва да звучи естествено. Препоръчително е ключовата дума да присъства и в поне едно от подзаглавията на отделните параграфи.

6.Направете сайта си с уникален дизайн и оптимизиран за Google

destopmobile

Google обича страници с добре изградена структура, която позволява лесна навигация и индексиране от паяците на търсачката. За тази цел се препоръчва добавянето на карта на сайта (sitemap). Изградете сайта, като включите най-важните страници и постове в картата на сайта (според Google, тази структура осигурява на потребителите по-лесно сърфиране в блога). Запознайте се по долу с факторите и характеристиките, които може да използвате като отправна точка за изграждането на солиден дизайн на уебсайта:

 • Използвайте ясна структура и йерархия при организацията на страниците, например ако се фокусирате върху търговия с имоти в Пловдив, уверете се, че началната страница на сайта Ви се отнася за имоти в Пловдив. Включете ясни навигационни линкове към квартали с имоти в Пловдив.
 • Уверете се, че профилът Ви на автор е добре настроен, така че да се показва в резултатите от търсене.
 • За сайтовете за пазаруване или електронна търговия, създайте страници/категории, които могат да се индексират с основната Ви ключова дума. След това запълнете тези категории/ страници с достатъчно качествено съдържание и поставете линкове сочещи към различни страници или постове.
 • Използвайте “no-index” за повечето категории, страници и незначителни постове, за да избегнете дублиране на съдържанието.
 • Задайте си основните въпроси: Професионален ли е дизайна на моя сайт? Ще бъде ли полезен за посетителите? Уникален ли е и по-добър ли е от този на конкурентите?
 • Намалете използването на flash в сайта (тъй като е труден за обхождане от търсачките)
 • Проверете дали паяците на търсачките виждат сайта много добре. Това ще Ви даде идея за качеството и структурата на уебдизайна. За да направите това, посетете: https://www.feedthebot.com/tools/spider
 • Задължително създайте мобилен (адаптивен) дизайн на уебсайта/блога.

Най-важният аспект е да се уверите, че Вашия сайт/блог е с адаптивен дизайн и оптимизиран за мобилните устройства. Това означава, че хората би трябвало да могат да посещават Вашия уебсайт/блог лесно чрез всяко мобилно устройство (това е най-важното).

В момента Google определя този фактор като основен при класирането и много уебсайтове вече усещат ефекта (Mobile Algorithm – официално представен като фактор за класиране на 21ви Април, 2015 година).

Ако искате да проверите дали Вашия блог/сайт е с адаптивен дизайн, използвайте този инструмент.

Най-безопасният линк билдинг се състои в това да печелите линкове, както и да представите съдържанието на сайта на точните хора.

Приложете тези стратегии и ще забележите значителен прогрес в класирането на Вашия сайт. Какви други стратегии знаете за подобряване на класирането и увеличаване на трафика без линкбилдинг? Споделете с нас!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

X

Вашият мейл беше добавен в списъка за автоматични известия.

НАШЕТО ПОРТФОЛИО