Как да оптимизираме мета данните: заглавията, описанията и ключовите думи?

Оптимизация на мета данни, мета описания, мета заглавия, мета ключови думи

Вашите мета данни са ключовата информация, която „казва“ на потребителите и на търсачките за какво се отнася сайта ви. Ако мета информацията съответства на темата на сайта, това ще увеличили шансовете ви за добро класиране в резултатите на търсачките и увеличава възможностите за привличане на качествен трафик.

В тази статия ще разгледаме трите основни типа информация, които са включени във Вашите мета данни и ще ви дадем насоки как да оптимизирате мета данните, за да постигнете успех.

Три типа Мета Данни

Съществуват три основни типа данни в мета информацията на сайта:
1. Мета заглавия
2. Мета описания
3. Мета ключови думи

Използвайте „изглед на източника на страницата“ (view page source) в браузъра, за да видите мета информацията на сайта или на конкурентен сайт, който се класира по-добре от вас в търсачките.

#1 Мета заглавие (meta-title tag)

Мета заглавието или още title tag е видимо както за потребителите, така и за паяците на търсачките и представя информация на търсещите машини и посетителите за какво се отнася страницата. Например, по подобен начин би изглеждало мета заглавието на страницата ви, когато линк от сайта се покаже в резултатите от търсене.

metatitles

Мета заглавията са подчертаният текст в представения пример. В следващия пример ще разгледате как мета заглавията се показват, когато посетителите разглеждат страницата.

screen-12-27-1902-01-2017

Както се убедихте, изключително важно е мета заглавието да показва ясно темата на страницата.
Друга важна особеност е основните ключови думи за страницата да присъстват в мета заглавието. Например, ако темата на сайта е „как да се справим с тревожността“ и основната ключова дума е „преодоляване на тревожност“, тогава „Научете как да се справите с тревожността“ би било перфектно мета заглавие.

Имайте предвид, че само първите 35  знака (с интервалите) от мета заглавието се виждат от посетителите.

#2 Мета описания (meta descriptions)

Вашите мета описания се намират директно под мета заглавията, когато сайта се показва в резултатите от търсене:

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%84%d1%8e%d0%bc%d0%b8-google-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b5

Както виждате, мета описанието е като самореклама на вашия сайт. Колкото по-съответстващо е описанието на темата на сайта, толкова по-насърчаващо е за заинтересованите посетители да кликнат на сайта. Също така е важно мета описанието да е интересно и да показва причина на посетителите да посетят сайта.

За най-добри резултати използвайте ключовата дума веднъж в първите пет думи от мета описанието. Когато мета описанието съответства на първите 160 знака от съдържанието на страницата, това гарантира на посетителите, че получават точно това, което очакват, когато посетят сайта ви.

#3 Мета ключови думи (meta keywords)

Мета ключовите думи на сайта ви не са видими за посетителите както мета заглавията и мета описанията. Тяхната роля е да показват на паяците на търсачките, за кои ключови думи е оптимизиран сайта. В следващия пример номер 3 е информацията за ключовите думи (номерата 1, 2 и 3 няма да се виждат в източника на кода на сайта:

<meta name="keywords" content="парфюми, маркови, оригинални, парфюм, парфюм.бг ,parfumi, parfum.bg, markovi, edp, perfume, parfumi bg, parfium, perfumes, perfume, shop, bg, цена, цени, cena, тестери, парфюмерия, парфюми бг, parfumibg " />

Важно е мета ключовите думи да съответстват с ключовите думи, за които е оптимизирано съдържанието на страницата. Мета ключовите думи трябва да се избират отделно за всяка страница, в съответствие с цялостната структура на сайта.

Редактиране на мета данните

Разглеждането на източника на страницата в браузъра няма да ви позволи директно да редактирате мета информацията. С помощта на програми, като Dreamweaver, можете да разгледате кода, да намерите мета информацията и да въведете желаната информация в мета заглавията, мета описанията и мета ключовите думи.

Друга възможност за редактиране е като изберете мета информацията, която искате и да наемете уеб програмист, който да я добави в кода. Изпълняването на тази задача обикновено е бързо – около 2 минути на страница.

Заключение

Оптимизирането на тези три типа мета информация ще ви помогне да добавите стойност към сайта, така че да се харесва на търсещите машини и посетителите, ще увеличите броя посетители на сайта и ще получите повече възможности за приходи от уеб трафик или привличане на потенциални клиенти за вашия бизнес.

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

X

Вашият мейл беше добавен в списъка за автоматични известия.

НАШЕТО ПОРТФОЛИО