Как адаптивния уеб дизай (Responsive Design) се превръща в необходимост ?

responsive-web-design

Напоследък много се говори за SEO и нарастването на търсенията в Интернет, осъществени от мобилни устройства и таблети. Нуждата от гъвкав, лесен, удобен дизайн, който да позволява съдържанието да се адаптира към екрана на устройството, е причина “адаптивенят дизайн” да намира все по-голямо приложение.

В тази статия ще научите повече за това какво е адаптивен уеб дизайн и защо се превръща в необходимост за всеки сайт.

Характеристика на адаптивния уеб дизайн

Терминът е наложен от Итън Маркот и е сред най-използваните в последно време. С него се обобщава процесът по разработването на мобилна версия на дадена уеб страница. Дизайнът трябва отговаря на нуждите на устройството и автоматично да променя резолюцията си спрямо неговите параметри. Освен това, адаптивният дизайн играе важна роля за подобряването на SEO оптимизацията.

Засиленото търсене в Интернет, подкрепата от страна на Google, са само част от факторите, които подтикват оптимизаторите и разработчиците да вземат под сериозно внимание адаптивеня уеб дизайн.

Защо сайтът ни се нуждае от респонсив дизайн?

Google обожава Responsive Design

Тъй като всички, които работят в SEO сферата, приемат Google като всемогъщия бог на Интернет и всичко, което казва или обича Google е закон! Когато стане въпрос за последната контрола, през която преминава всеки сайт, за да бъде одобрен за търсачките, оптимизаторите строго се съобразяват с правилата на Google. Така те са спокойни, че създаденият от тях сайт ще бъде предпочитан от търсачките.  

Именно Google предлага използването на респонсив дизайн при оптимизиране на уеб сайт за смартфони. Това се оказа достатъчно основание за SEO да се втурне към него. Факт е, че търсачката благоприятства дизайн от този тип, защото прави сърфирането от мобилни устройства много по-удобно.

Преди създаването на адаптивния уеб дизайн се налагаше сайтовете да притежават допълнителни версии. Тяхното съдържание трябваше да се прилага така към сайта, че да изглежда добре на различните мобилни устройства и таблети. Днес е без значение от какво устройство е отворен сайтът, тъй като с адаптивния дизайн той автоматично се настройва, така че съдържанието се запазва на същия URL адрес.

Google разпознава, кои сайтове са създадени специално за компютър и кои за мобилно устройство. Той ги разделя при резултатите от търсенето, в зависимост от вида на устройство, от което търсите. Респонсив дизайнът се класира отлично и в двете категории.

Създаването на мобилна версия на вече оптимизиран сайт изисква стартирането на SEO стратегия от нулата. Причината за това е, че мобилните сайтове имат различен URL и HTML код, при което Google ще разглежда поотделно страниците им. Целият авторитет и предимства, които оригиналната уеб страница е успяла да натрупа, не се пренасят и върху мобилната версия. Това е голям недостатък, ако се вземат предвид препратките и споделянията в социалните мрежи. С адаптивния уеб дизайн това неудобство може да бъде избегнато тъй като имате само един URL.

Дизайн от този тип също може да се разгледа и като отговор на съвременната нужда от сърфиране и споделяне в Интернет. Оптимизирането на съдържанието така, че да може да бъде споделяно лесно, е преимущество за SEO, тъй като сигнализира на търсачките, че Вашият сайт е стойностен и информативен.

Избягва се дублираното съдържание

дублирано съдържание

Когато имате отделен уебсайт за мобилни устройства, може да се окаже че двата сайта представят идентично съдържание. Това е пагубно за оптимизацията. Дублираното съдържание се смята за измамна SEO тактика, с цел подобряване резултатите при търсене и генериране на трафик. Google наказва сайтовете с дублирано съдържание като не ги класира в резултатите от търсенията. Сами разбирате колко сериозно това.

Добрата новина е, че притежавайки адаптивен дизайн този проблем напълно се избягва, тъй като съдържанието се поставя само на един сайт.

По-нисък баунс рейт /степен на отпадане/ (Bounce rate)

Адаптивният дизайн помага при справянето с „болезнен” за SEO проблем, а именно напускането на потребителя. Google приема, че сайт с висок баунс рейт е ненадежден и съдържа некачествено съдържание. Целта на Google е да гарантира, че неговите посетители достигат отговорите, които търсят още на първата страница. Уеб сайтове, които не са лесни за навигиране и четене на други устройства са сериозна причина за потребителите да напуснат. Това довежда до тяхното лошо класиране в резултатите.

Например, мобилният вариант на един уеб сайт може да има различно съдържание от оригиналната версия, било то в обобщен вид или изцяло изпуснато. Потребителите от настолния компютър случайно биват изпратени на грешната версия на сайта и не могат да намерят търсената информация, което е разбираема причина за недоволство и напускане на сайта. Обратното също поражда раздразнение, когато уебсайтовете не са оптимизирани за мобилни устройства.

Разминавания в оразмеряването на пикселите, както и високите разходи за мобилен пренос на данни могат да са причина за проблемно зареждане, навигиране и разглеждане на сайта, което несъмнено ще накара потребителя да напусне и да потърси друг уеб сайт, който лесно да навигира от своето устройство.

Показването на цялото съдържание на потребителите по начин, който е функционален, достъпен и лесен за разбиране ще задържи вниманието им върху Вашата страница.

Подобряване на потребителското изживяване

responsive design

Целта на Интернет е лесното намиране и споделяне на информация на една единствена платформа. Бързото и успешно реализиране на заявките за търсене е не само това, което Google иска, а и това, което потребителите искат. Адаптивният уеб дизайн се превръща в отговор на тази необходимост.

Той силно акцентира върху UX (User Experience) потребителското изживяване и нужди. Автоматичното регулиране на съдържанието, според големината на екрана на устройството, от което се отваря сайта, означава удовлетворено потребителско изживяване и по-малка нужда от навигиране.

Когато уеб дизайнът е добре конструиран, позволява на потребителите да имат сходни изживявания при гледане на една и съща страница както от компютъра, така и от мобилните устройства. Така нивото на удовлетвореност също се повишава.

Какво говорят данните?

 

статистика за потребление на интернет през устройства

През октомври 2016 делът на потребителите, използващите Интернет през мобилно устройство или таблет (51.3%) надминава този на сърфиращите през настолен компютър (48.7%).

Какво означава това? С увеличаването на търсенията през мобилни устройства, уебмастърите трябва да отговорят на новата нужда на потребителите. Това означава, че сайтовете трябва да бъдат с адаптивен дизайн, лесни за навигиране и повишаващи потребителското изживяване. Ако желаете сайтът Ви да се класира добре и да има нисък баунс рейт е необходимо да се съобразите с налагащите се промени.

Убедихте ли се в необходимостта от адаптивен уеб дизайн?

Промените, настъпващи в потребителското поведение няма как да бъдат пренебрегвани. За в бъдеще търсенето през мобилни устройства все повече ще се увеличава. Сами разбирате колко е важно сайтът да отговаря на новите критерии и да бъде удобен за ползване на всякакви устройства.

Респонсив дизайнът е предпочитан вариант от Google, което веднага довежда до по-добро класиране.

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

X

Вашият мейл беше добавен в списъка за автоматични известия.

НАШЕТО ПОРТФОЛИО